Gurmano - Македонски рецепт
Оригинален
Македонски рецепт

300 g

Печена Gurmano - Македонски рецепт Gurmano - Македонски рецепт

Бргу ќе се создаде консензус. Тешко дека ќе се најде некој што нема да ја прокоментира со стравопочит, како поим за убав вкус, како неодолива месеста структура, како прва асоцијација за посна зимска слава, како старински појадок, како отворена тегла што собира другари на ракија. Набргу почнуваат реакциите: - Овие, црвениве се – закон! - Пробај! Не знаеш какво е… прекрасно нешто… пре-најубаво у свет! Некои можеби ќе се впуштат во мала полемика, дали биле „печи-гмечи“ или „пеглани“ – како бил вистинскиот израз. Но, набргу ќе се вратат на консензусот – колку биле убаво излупени, исчистени од семки, со префинета урамнотеженост на компонентите што го прават вкусот.

Состојки

Вода Вода
Шеќер Шеќер
Оцет Оцет
Сол Сол
Лук Лук
Магдонос Магдонос
Печена црвена пиперка Печена црвена пиперка

Најдобро оди со...

Одлична комбинација со печени компири, со сирење, со бел ориз; похувани со јајце, валкани во брашно, па пропржени. Како мезе, како главно јадење. И, секогаш, со тазе леб.

Македонски рецепт

Нутритивни информации за 100 g

енергетска вредност
36.00Kcal / 148.00KJ
протеини
1.32 g
сол
1.17 g
вкупно јаглехидрати
7.00 g

од кои шеќери

1.09 g
вкупно масти
0.14 g

од кои заситени масни киселини

0.01 g

Логистички информации

Бруто тежина 510.00 g
Транспортен пакет 6/1
Број на пакети по палета 264
Број на пакети во ред 24
Број на редови по палета 11
Бруто тежина на пакет 3.15 kg
Нето тежина на пакет 1.80 kg
Бруто тежина на палета 852.00 kg
Нето тежина на палета 475.00 kg
Димензии на палета 120x80x119